Cesta k záchraně planety opravdu vede přes veganství, potvrdila studie

© jla (21.7.2023): „Veganská strava je v porovnání s tou masitou mnohem přívětivější pro životní prostředí. Ukázala to nová britská studie, podle které by čistě veganský jídelníček lidí až o 75 procent snížil vyprodukované emise klimaticky škodlivých plynů proti stravě, v níž se denně konzumuje více než 100 gramů masa…“

Rizika vegetariánství

KOŽENÁ, Jana (24.02.2009): „Být vegetariánem má své klady. Lidé, kteří se pro tento životní styl rozhodnou, však nesmějí opomíjet ani četná lékařská varování. Vegetariánský způsob života je totiž hlavně o zodpovědnosti.“

Se stravovacími styly se roztrhl pytel. Vyznáte se v nich?

POPELKOVÁ, Marie (5.7.2018): „V poslední době se zdá, že pokud nedodržujete nějaký speciální stravovací trend, nejste in. Doby, kdy jste ve svém okolí znali maximálně tak vegetariána, jsou dávno pryč. Teď se to nejrůznějšími stravovacími styly doslova hemží. Na čem si vlastně zastánci novodobých trendů pochutnávají?“

Šílenství kolem výživy. Co tak ještě přestat jíst?

BUBLANOVÁ, Alžběta (21.1.2023): „Třiatřicetiletý Lukáš z Prahy si dává velký pozor na to, co sní. Zná složení každé potraviny, kterou kupuje, ví (nebo si aspoň myslí, že ví), odkud jídlo pochází, a mezi jednotlivými pokrmy si dopřává pauzu nejméně tři hodiny. Pozvat Lukáše na oběd je pro hostitele výzva. Patří mezi ty, kdo si důkladným výběrem jídla chrání své zdraví. ´Už nejsem zvyklý trávit některé potraviny, když sním sýr, cítím se divně,´ přiznává. Podle něho za většinu nemocí může přemíra masa, mléka a všeho smaženého. To je důvod, proč lpí na zdravé stravě. A není sám. Počet těch, kdo do svého žaludku nepustí jen tak něco, roste. Dnes je kolem potravy velký rozruch.“

Vegetariánství má pro i proti. Hlídejte si vitamíny

VÍCHOVÁ, Tereza (26.11.2015): „Alternativní způsoby výživy vzbuzují v mnohých vášnivé emoce. Často se týkají faktu, zda, nakolik a čím nahrazovat živočišné bílkoviny. Jisté totiž je, že při dlouhodobém způsobu „bezmasého“ žití je třeba víc než kdy jindy hlídat vyvážený jídelníček, popřípadě do něj přidat doplňky stravy.“

Vegetariánství – ano či ne?

„Čas od času se v různých médiích setkáváme s propagací vegetariánské nebo veganské stravy, kdy autoři velice přesvědčivě argumentují o výhodách tohoto způsobu stravování. Potřebujeme tedy jíst maso, sýry, vejce a další živočišné bílkoviny, nebo ne?“

Zero waste vaření znám od dětství, nikdy jsme jídlem neplýtvali, říká italský šéfkuchař

Alena PECHÁČKOVÁ (29.12.2022): „Narodil se v italské Sieně, v centru toskánské gastronomie, kde vládnou kvalitní sezonní suroviny – zelenina, sýry, maso včetně zvěřiny a hlavně olivový olej a čerstvé zelené bylinky. Emanuele Mugnaini šéfuje kuchyni na zámečku Chateau Trnová nedaleko Prahy. Jak pracovat se základními surovinami, aby se co nejméně plýtvalo, jak využít sezonnosti a jak přenést kousek Itálie do Čech?“