Freegan: Beru jídlo z popelnic, nechci plýtvat ŽIDKOVÁ, Klára (15.5.2011): „Pro jídlo do supermarketu nechodí předním vchodem. Po setmění přicházejí ke kontejnerům za obchody a vybírají jídlo, které zaměstnanci řetězců vyhodili jako neprodejné. Hlavně zeleninu a ovoce. Řídí se názorem: Proč podporovat produkci dalších potravin, když se spousta poživatelného jídla vyhodí?“ |
Freegani: Jíme jídlo z popelnic, nechceme konzum PONCAROVÁ, Jana (8.12.2011): „Slyšeli jste už o freeganech? Lidech, kteří si jídlo pěstují nebo vybírají z kontejnerů? Nejde o bezdomovce, ale alternativně žijící jedince, kteří nechtějí podporovat současný konzumní svět...“ |
Freeganství aneb jak žít ekologicky „Říká vám něco freeganství? Pokud ne, nic se neděje. Na následujících řádcích se dozvíte, co vlastně freeganství je, a co jde lidem, kteří ho vyznávají. Kdoví, možná přijdete na to, že nějakého freegana máte ve svém okolí.“ |
Freeganství: boj proti plýtvání „K večeři mají jídlo z popelnice a hlásí se k nezávislosti na ekonomickém systému. Dumpstrování je jejich životní styl a cíl. Koho? No přece freeganů!“ (27.7.2022) |
Jak se žije z českého odpadu? PELIKÁN, Vojtěch (10.4.2009): „Pohled na pestrobarevnou společnost, nořící se na západ od našich hranic do popelnic, nás naplňuje zvídavostí: Nejde jen o podivný výstřelek tamní přesycené společnosti unavené konzumem? Můžeme nalézt kontejnerové potápěče, partyzánské zelináře či další sběrače a „sdíleče“ i u nás?“ |
Na vlastní kůži jsme se ponořili do popelnice a stali se freegany MÜLLEROVÁ, Veronika (3.8.2015): „Ne každý, kdo přehrabuje popelnice, je nutně bezdomovec žijící na okraji společnosti. Několik mladých Čechů se inspirovalo v cizině a je to pro ně životní styl. Obchody denně vyhazují kvanta potravin, které podle takzvaných freeganů ještě mohou posloužit svému účelu.“ |
Pro jednoho odpad, pro druhého poklad. Jak se žije českým freeganům? KOBRLOVÁ, Marie (8.3.2021): „Freegani vystupují proti státnímu uspořádání a proti kapitalistické společnosti. Jsou přesvědčeni, že ekonomický systém cílící na zisk vykořisťuje lidi, zvířata i přírodu. Squatují na opuštěné půdě, sází rostliny, sdílí společné jídlo, dopravní prostředky, opravují rozbité produkty nebo si vyměňují zboží mimo monetární systém. Největší popularitu ale freegani získali díky vybírání jídla z odpadu. Jak se jim to daří v České republice?“ |
Zero waste vaření znám od dětství, nikdy jsme jídlem neplýtvali, říká italský šéfkuchař Alena PECHÁČKOVÁ (29.12.2022): „Narodil se v italské Sieně, v centru toskánské gastronomie, kde vládnou kvalitní sezonní suroviny – zelenina, sýry, maso včetně zvěřiny a hlavně olivový olej a čerstvé zelené bylinky. Emanuele Mugnaini šéfuje kuchyni na zámečku Chateau Trnová nedaleko Prahy. Jak pracovat se základními surovinami, aby se co nejméně plýtvalo, jak využít sezonnosti a jak přenést kousek Itálie do Čech?“ |
Životní styl zero waste aneb Jak žít život s minimálním množstvím odpadu © Central Kladno (29.9.2023): „Zero waste, česky nula odpadu, je, jak už z názvu vypovídá, životní styl založený na produkování minimálního (nejlépe žádného) odpadu. Primárně je tedy o tom, abyste přemýšleli, co skutečně potřebujete koupit a nepodlehli různým slevám a nakupováním jídla do zásoby, které ve výsledku stejně vyhodíte. V tomto článku vám prozradíme, co přesně životní styl zero waste je a jak na něj…“ |